Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Η σουσουράδα κι ο Αργειφόντης!

Ξημέρωσε μια πανέμορφη, ηλιόλουστη μέρα κι εγώ πάλευα με τον πανόπτη Άργο και τον Αργειφόντη: Αν είναι Αργοφονιάς, αν φανερώνει ή φονεύει, αν είν' λευκός, λαμπρός και καθαρός, αθώος ή ένοχος, αν είναι ο λόγος ο σαφής και των θεών ο αγγελιαφόρος. Οπότε πήρε η μπάλα και τον Άργο, όχι του Οδυσσέα τον πιστό, αλλά κείνον τον άλλον με το κορμί γεμάτο μάτια σαν κορδωμένο παγώνι, τον οξυδερκή φύλακα, το τέρας το τρομακτικό που άλλοι άνθρωπο τον βλέπανε κι άλλοι κουτάβι και που, σαν να μην έφταναν αυτά σου τσαμπουνάει κι ο Ευστάθιος κάτι πως κάποιος κάπου κάποτε τον έβλεπε σαν φίδι, και φιδοκτόνο τον Ερμή, σαν το μεγάλο αδέρφι του, τον άνακτα Απόλλωνα.


Πλημμύρισε φως ο Απόλλωνας το βουνό των Κενταύρων, κι εμένα κόντευε να με πιάσει σκοτοδίνη απ'τα "αν" και "αλλά" και "μήπως" και τα δικά μου περίεργα συμπεράσματα και τις ακόμη πιο μπερδεμένες απορίες! Ήθελα να βγω μια βόλτα περπατώντας μέχρι το γειτονικό χωριό, να κοπανίσω κι ένα τσίπουρο, ν'απολαύσω την άνοιξη μες στο χειμώνα, αλλά δε μού'κατσε! Κι αφού δε μού'κατσε, ξαναματαχώθηκα στον κυκεώνα των Πελοπίδων, μιας κι επιτέλους είχα χρόνο ελαστικό, γιατί τούτη η φάρα είναι που μού'κανε τη ζημιά -άλλο αν στη συνέχεια έμπλεξα και με τον Αργειφόντη, οι στίχοι του Ομήρου τον συνδέσανε- και με ξενύχτησε με τα κάπως βαρβαρικά καμώματά της!


Κι όπως ήμουν βυθισμένη στο αρχαίο ελληνικό του φιλτάτου Ευσταθίου και προσπαθούσα να βγάλω μιαν άκρη - αμετάφραστο γαρ, συν ο κακός χαμός της υποθέσεως- σε άκουσα! Τινάχτηκα να οπλιστώ με τη φωτογραφική, ν'ανοίξω αθόρυβα την πόρτα και με το βήμα του Ροζ Πάνθηρα να σ'εντοπίσω και να σε πλησιάσω, μα εσύ με περιγελούσες πετώντας εδώ κι εκεί! Ε, δε σε λένε τυχαία σουσουράδα!
Ο φίλος μου ο κομπογιάννος, σε ενημερώνω, μπορεί τούτη τη χρονιά να φάνηκε διστακτικός και να περιφρόνησε λιγουλάκι την αυλή και τα καλούδια μου, μα τέτοια χουνέρια δε μού'κανε! Πόσες φορές με σήκωσες, με κάλεσες με το επίμονο τσουρτσούρισμα να βγω να σε καμαρώσω, θυμάσαι; Γιατί εγώ τό'χω χάσει το μέτρημα! Πόσες μέρες το κάνεις; Από τη μέρα του χιονιά και των νιφάδων της γαλήνης, σε πληροφορώ! Ξέρεις να μετράς; Σίγουρα ξέρεις, γιατί το νιώθω και το βλέπω στη φωνή και στα καμώματά σου, πως κάθε μέρα που περνά το διασκεδάζεις και περισσότερο!


Τελικά, την καταβρήκες με τον ανθισμένο χειμωνανθό! Κίτρινος αυτός, κίτρινη κι εσύ, άντε να σε εντοπίσω μες στα κλαρούδια του! Και μου λες πως δεν το κάνεις επίτηδες; Τόσα δέντρα τριγύρω, τόσοι θάμνοι και φυτά, γιατί τούτο διάλεξες, ε; Άνοιγα κι εγώ την πόρτα, η καημένη, με χίλιες προφυλάξεις, σ'άκουγα κι έψαχνα να σε βρω! Κι όταν "τσουπ" σε τσάκωσα με το φακό, έστω κι εκ του μακρόθεν, τίναξες τα φτερά σου και άρχισες τις σβούρες στον αέρα τιτιβίζοντας! Είσαι μια εσύ! Κι απορείς μετά γιατί έχω αδυναμία στον μικρό μου κομπογιάννο που στέκεται και μου ποζάρει, έστω και σε απόσταση ασφαλείας!
Είσαι πανέμορφη κι εσύ το ξέρω, αλλά τί να σε κάνω που δεν τουρλώνεις έτσι χουχουλιάρικα σαν κι αυτόν την κοιλίτσα σου, παρά μου κουνάς πέρα-δώθε την ουρά, καταπώς λέει κι η παλιά ονομασία σου, (βλ. σεισοπυγίς); Δεν είμαι εγώ αρσενικό για να με κατακτήσεις έτσι! Παρ'όλα, όμως, τα "έτσι" σου, θέλοντας να 'μαι ακριβοδίκαια και μιας και μας έκανες την τιμή και μας επισκέφτηκες, δε μπορώ να μη σε τιμήσω κι εσένα! Εξάλλου, εικόνα του χειμώνα μου είσαι κι εσύ, και, μάλιστα από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες του!


Αφού ξεμπέρδεψα, λοιπόν, με τους Πελοπίδες -όχι πως ξεμπερδεύεις μ'αυτούς ποτέ... εδώ δεν ξεμπερδεύεις με τους σύχρονους απόγονούς τους, πού να τα βγάλεις πέρα με απόηχους της εποχής του Ηρωικού Γένους του Ησιόδου;... αλλά, λέμε, τώρα...- είπα ν'ασχοληθώ μαζί σου κι ας ξεμείνω από τσιγάρα γιατί μέχρι να τα βρούμε εμείς οι δυο, πολύ φοβάμαι πως μετά θα ψάχνω και τον περιπτερά πού θά'χει πεταρίσει κατά τα δικά του δώματα!
Λοιπόν, φιλενάδα, έχουν περάσει επτά ολόκληρα χρόνια -αν είναι δυνατόν! πώς περνούν έτσι γρήγορα τα άτιμα! - από τότε που σε είχα παρουσιάσει στο "σπιτικό" μου εδώ (έστω, στο παλιό "σπιτικό" μου, που οι 'πολυεθνικές" μας το γκρεμίσανε), και πάλι, σε συνεχόμενη ανάρτηση με τον αγαπητό μου κοκκινολαίμη! Οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αρκούν, νομίζω, οι μεγενθυμένες, φυσικά, φωτογραφίες των ημερών στις οποίες κατάφερα να σε τσακώσω -και δεν έμεινα "με το κλαρί στο φόντο" καθώς την έκανες τσιλιμπουρδίζοντας εδώ κι εκεί! Παρ'όλα αυτά, επειδή όταν έχει κανείς το "μικρόβιο" δε μπορεί ν'αντισταθεί στον πειρασμό, θα παραθέσω λίγα ακόμη για το ποιόν σου!:

"Ίυγξ" σε λέγανε οι ημέτεροι πρόγονοι (για περισσότερα σχετικά, βλ.:  Ο έρωτας κι η σουσουράδα!).
Γράφει ο Δ.Δημητράκος στο "Μέγα λεξικόν όλης της Ελληνικής Γλώσσης":
Ίυγξ=
1) το πτηνόν σεισοπυγίς, σουσουράδα. Αλλά και:
2) ειδ. πτηνόν, πιθανόν έτερον ή η σεισοπυγίς, όπερ προσεδένετο υπό των μαγισσών εις τροχόν περιστρεφόμενον κατά πρόληψιν πιστευομένου ότι ούτως έλκονται αι καρδίαι και ανακτώνται οι άπιστοι εραστές!!! Τ'ακούς; Είδες με τα τερτίπια σου τί όνομα έβγαλες και σε κυνηγούσαν οι μάγισσες για γκομενιλίκια ανθρώπων; Άκου τα! Που βρήκες να περιπαίζεις εμένα πού'θελα μοναχά να σε φωτογραφίσω!
Μέχρι κι ο Αριστοφάνης σ'έπιασε στο στόμα του:
"ὡς οἱ πρῶτοι τῶν Ἑλλήνων τῇ σῇ ληφθέντες ἴυγγι
(Λυσιστράτη 1110, απόδοση Κ.Γεωργουσόπουλου: "γιατί σαγήνεψες τους πρώτους των Ελλήνων")
Ως κι ο Πίνδαρος στους Ύμνους του σε μνημόνευσε:
"ἴϋγγι δ' ἕλκομαι ἦτορ νουμηνίᾳ θιγέμεν"
(Νεμεονικοί 4,35, απόδοση Τ.Ρούσσου: "πόθος βαθύς ξεσέρνει την καρδιά μου τη γιορτή να προλάβω της νέας σελήνης")
Και σαν να μην έφταναν αυτά, εφόσον απασχόλησες ακόμη και τις μάγισσες, τ'όνομά σου συνδέθηκε και μ'άλλη έννοια:
3) μτφ. γοητεία, φίλτρον!!! και 4) ομ.μτφ. σφοδρά επιθυμία ή ακόμη και θλιβερά ανάμνησις, καημός!
Για να τρυπώσεις ακόμη κι εκεί, στο στόμα του μεγάλου Αισχύλου!:
"ἴυγγά μοι δῆτ᾽ ἀγαθῶν ἑτάρων ὑπορίνεις, 
ἄλαστ᾽ ἄλαστα στυγνὰ πρόκακα λέγων"
(Πέρσαι 987, απόδοση Θ.Μαυρόπουλου: "Λαχτάρα βέβαια για συντρόφους αντρείους μου ξεσηκώνεις, μιλώντας γι' αλησμόνητα, αλησμόνητα μαύρα κακά!")

Αχ σουσουράδα μου καημένη, είδες λοιπόν τί σου σκαρώνουν οι άνθρωποι για να σκεπάσουν τα δικά τους στραβά; Σ'είδαν με κουνιστή ουρά και για να ξορκίσουν τα πάθη τους, τους δώσαν το όνομά σου! Κι ύστερα τα πάθη τους προκαλούσαν καημούς και λαχτάρες και δώσαν και σε τούτα πάλι το δικό σου όνομα! Σ'αλλάξανε όνομα; Και πάλι σ'είπανε γυναίκα κουνιστή
Ευτυχώς, λοιπόν, που τούτους τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, οι άνθρωποι δεν ασχολούνται με πουλιά! Αλλιώς, αλίμονο και τί άλλο στραβό και κάκιστο θά'χανε κοτσάρει στ'όνομά σου, μια τέτοια φαύλη εποχή που οι λέξεις χάσανε το νόημά τους, που οι έννοιες στρεβλώθηκαν και διαστρεβλώθηκαν, που οι "ταμπέλες" στοχοποιούν κάθε κελάρυσμα κι ο κάθε φελός της κοινωνίας έχει τη δύναμη το παραμιλητό του να το κάνει αξία και αρχή! Αλίμονο...Μη σκιάζεσαι, μικρή μου σουσουράδα... Η φύση σε προίκισε με μικρά φτερά, να πεταρίζεις στο γαλάζιο ουρανό και να κρύβεις την ομορφιά σου στα ολάνθιστα κλαρούδια του χειμωνανθού. Είσαι ελεύθερη να πετάς ψηλά, μακριά από τις ανάκατες λέξεις μας, είσαι λεύτερη να προστατεύεις την ομορφάδα σου απ'την ασκήμια του κόσμου... Κι αν έχεις φόβο τις τουφεκιές, και πάλι μη σκιάζεσαι μικρή μου σουσουράδα, ούτε τούτες είναι ικανές να λερώσουνε τη μικρή παιχνιδιάρα ψυχούλα σου... 
Αλίμονο σε μας...



Και μην ξεχνάς να τιτιβίζεις έξω από το παραθύρι μου, αν παίρνεις πρέφα ότι βυθίστηκα στων ανθρώπων τις σοφίες και ξέχασα την πλάση να καλημερίσω! Ο Αργειφόντης άγγελος φονεύει τις αισθήσεις και φανερώνει τ'αφανέρωτα μονάχα όταν θελήσει και σ'όποιον είναι έτοιμος να τα δεχτεί..

Μα, πάλι, απορώ... Ξαναδιαβάζω κείνη την παλιά εγγραφή του '12 κι ομολογώ πως τό'χα παντελώς ξεχάσει.. Κι εκεί μωρέ τρύπωσες, και σε τούτο το μύθο; Για αυτό δε μ'άφηνες ολημερίς να συγκεντρωθώ; Τούτο ήθελες να μου πεις, να μου θυμίσεις; Σύ έκανες τα μάγια για να σμίξουνε ο Δίας με την Ιώ; Και μάνιασε η Ήρα κι έβαλε τον Παντεπόπτη την κοπελιά να φρουρεί κι ο Ζεύς για να την απελευθερώσει το διάκονό του έστειλε; Σύ, λοιπόν, χάρισες τούτο το παρατσούκλι στον Ερμή, εσύ ευθύνεσαι μωρέ τσαπερδόνα που από χθες το βράδυ παλεύω άκρη να βγάλω με τούτον τον Αργειφόντη; Κι ύστερα κάποιοι μιλούνε για συμπτώσεις...


Καλό ξημέρωμα, σουσουράδα μου. "Καλό αύριο" που μού'λεγε κι ο κυρ-Βασίλης...

Υ.Γ. Κι άντε να δω αν πάλι θα περιφέρεσαι με κείνο το κομμάτι το ψωμί, να το σεργιανάς από δέντρο σε δέντρο. Γιατί, συνεχίζεις να με κάνεις να απορώ διαρκώς μαζί σου σα μικρό παιδί... Τό'δα και στη ζουμαρισμένη φωτογραφία, αλλιώς τα μάτια μου δε θα τα εμπιστευόμουνα. Τούτη τη μπούκα, πού στο καλό την ανακάλυψες σήμερα και γιατί μου την περιέφερες προκλητικά σ'όλη την αυλή, ακουμπώντας την ανάλαφρα σε κάθε κλαρί, ίσα για να βγάλεις φωνή και να με προσκαλέσεις; Ασ'τα, σουσουράδα μου, η κουβέντα μαζί σου, τελικά, τελειωμό δεν έχει... 

20 σχόλια:

  1. Πού να τα ξέρω όλα τούτα για τη σουσουράδα; Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως με φώναζε σουσουράδα ο νονός μου όταν ήμουν μικρή και η δασκάλα μου στο δημοτικό κουνήστρω αλλά δεν ήξερα γιατί. Μετά που μεγάλωσα μου τραγουδούσαν το "Μαρία με τα κίτρινα ποιόν αγαπάς καλύτερα τον άντρα σου ή το γείτονα" και πάλι δεν καταλάβαινα. Τώρα που ενημερώθηκα για το πτηνό και το ωραίο κίτρινο πτέρωμα του αρχίζω να λύνω και το γρίφο χαχα.
    Πολύ τη χάρηκα τη σουσουράδα σου Όλγα μου, και είμαι σίγουρη πως έχει προσωπικά μαζί σου :)
    Πραγματικό κατόρθωμα που κατάφερες να τη φωτογραφίσεις έτσι αεικίνητη που είναι και ναζού.
    Οι φιλολογικές σου παρατηρήσεις για τη νεαρά πολύ κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι εκεί με τα ωραία σου.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτο σχόλιο για την κίτρινη σουσουραδα το κίτρινο τριανταφυλλακι της Μαρίας με τα κίτρινα που μικρή τη φωναζαν σουσουραδα! Όταν λέω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο!! Πολύ χαίρομαι που λύθηκαν παιδικές απορίες! Τελικά αυτή η άτιμη η σουσουραδα κατάφερε να λύσει τις δικές σου απορίες και να γεννήσει νέες σε εμένα! Όντως έχει προσωπικά μαζί μου!!

      Να'σαι καλά Μαρία μου, όμορφο απόγευμα εύχομαι!

      Διαγραφή
  2. Πόσο όμορφα με ταξίδεψες με τη φαντασία σου! Τι ωραίες εικόνες! Τι ωραίες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Δραστήρια! Ο,τι μ'αφησε εκείνη να καταφέρω με τις φωτογραφίες... ευτυχώς που μπόρεσα να τις μεγεθυνω, γιατί αλλιώς η ομορφιά της θα χανοταν στο μεγάλο φόντο!

      Διαγραφή
  3. Είδες για να ζεις στη φύση τι μπορείς να δεις από κοντά ;
    μεγαλείο ! ομορφιά φυσική, κάλος και ευαισθησία.
    Όλγα μου, τυχερή είσαι στο κομμάτι αυτό.
    Καλή βδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είμαι τυχερή στο κομμάτι αυτό, Γιάννη μου! (Ας είμαι κι εγω κάπου τυχερή!!!😂😉) Η φύση, είναι η αλήθεια, πως με εμπνέει γενικότερα.. Την φωτογράφισα και ξεκινάω να γράφω για αυτήν, χωρίς καν να ξέρω τί θα γράψω, κι έτσι πιάσαμε την κουβεντούλα και το κουτσομπολιό για τα καμώματά της! Μου φαίνεται θα μου μείνει, να κουβεντιαζω με τα πουλιά! Δεν 'ν'κακό! Τουλάχιστον αυτά δε με ταράζουν!!!

      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Μα τί γούτσου γούτσου κίτρινη κοιλίτσα είναι αυτή!!!
    Τί όμορφο πουλί, κι εσύ πόσο τυχερή που σου ποζάρισε και το φωτογράφισες!!!
    Μ' αρέσει η φύση Φιρίκι μου, πολλές φορές νιώθω να μου λείπει. Στη βεράντα μου περιστέρια, καρακάξες, άντε και κανένας γλάρος από μακριά.
    Βέβαια έρχονται και χαριτωμένα μικρά, χρωματιστά πουλάκια μα ίσα που να τα πάρουμε είδηση, εξαφανίζονται!
    Ώστε σουσουράδα λοιπόν!!!
    Χαίρομαι πολύ να της πεις όταν την ξαναδείς, και για την επίσκεψη μου στο μπλογκ σου χαίρομαι επίσης!
    Καλό βράδυ να έχουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το ματάκι ψαριού!! Ε, όχι και μου ποζάρισε!!! :) Μέρες την κυνηγούσα την κακούργα!Την ήθελα πιο κοντινή να φανούν λαμπρές όλες οι πινελιές της! Έστω... τουλάχιστον φιλοτιμηθηκε και στάθηκε για λίγα δευτερόλεπτα και κάτι κατάφερα....

      Μην νομίζεις κι εδώ πού 'μαστε μες στη φύση, με τις παγωνιες συνήθως κατορθωνουμε να τα δούμε. Κοράκια έχει γεμίσει ο τόπος τα τελευταία χρόνια κι ειδικά το καλοκαίρι δε σταματούν τα κρωξιματα τους- άσε που έχουν αποθρασυνθεί και τσιμπολογουν ασύστολα τα πάντα μες στον κήπο!

      Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη! Καλό βράδυ! :)

      Διαγραφή
  5. Είναι ευλογία να μπορείς να απολαμβάνεις τις κάθε λογής ομορφιές της φύσης.
    Κι ανάμεσα σ’ αυτά τα θαύματα ένα τόσο δα λιανό πουλάκι με την αεικίνητη, τσαχπίνα, ναζιάρα του συντροφιά να δημιουργεί αισθήματα ψυχικής ευφορίας.
    Κι αυτή η επικοινωνία να σε γαληνεύει, να σε γεμίζει ευτυχία, να κάνει τη μέρα σου πιο φωτεινή, γεμάτη εικόνες, ιδέες που θα αποτυπώσεις, θα μεταδώσεις σε όσους δεν έχουν αυτό το προνόμιο.
    Υπέροχες εικόνες, υπέροχα συναισθήματα!
    Όλγα να είσαι καλά...Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι, Αννικα μου... Σου χρωματίζει τη μέρα! Εικόνες, αλλά και σκέψεις, συναισθήματα...

      Όμορφο βράδυ εύχομαι!

      Διαγραφή
  6. Aλλο ενα ταξιδι πεταγμα στην ομορφια Μ αρεσει πως μιλατε εκει πανω στο βουνο των Κενταυρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωτακι μου, πόσο χαίρομαι που σε βλέπω εδώ!!! Βιρα τα πανιά για Πήλιο λοιπόν καπετάνισσα! 😉 με μπόλικο ρούμι ή.. τσίπουρο! Εμένα πάντως θα μου μείνει χούι να μιλω και με τα πουλιά ! Μέχρι τώρα περιοριζομουν στα τετράποδα! Με τα δίποδα σκέφτομαι να το κόψω -πλην εξαιρέσεων!! Δε μου βγαίνει σε καλό!

      Διαγραφή
  7. Είσαι φοβερή....αλλά δικαίως ξελογιάστηκες από τόση ομορφιά. Σουσουράδα είναι αυτή. Μήπως της κακοφάνηκε που έχεις αδυναμία στον Κομπογιάννο και σου έκανε τα νάζια της; Πάντως είναι θαυμάσιο που ζεις κοντά στη φύση, που την αγαπάς τόσο και φαίνεται από κάθε γράμμα των αναρτήσεών σου και θαυμάσιο είναι που έχεις χάρισμα να μας ζωντανεύεις συναισθήματα και σκέψεις ΄μοναδικά.
    Υπέροχες και οι φωτογραφίες σου και οι πληροφορίες που δεν ήξερα τίποτε
    Καλή σου εβδομάδα Όλγα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες,ε;; Ικανή την έχω!! Σήμερα, πάντως, που καθαριζα τα μπουρια της σόμπας, δε φάνηκε καθόλου! Ή δεν την είδα εγώ από την πολλή μαυρίλα, ή καθώς πέτυχε πια το στόχο της να πρωταγωνιστήσει στην ιστορία μου, αποφάσισε να με αγνοήσει! Άντε, να μην την κακοχαρακτηριζω άδικα, ήταν πολύ φασαριοζικο το σκηνικό για τα γούστα της!

      Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Άννα μου! Κάλο ξημέρωμα εύχομαι..

      Διαγραφή

  8. Θησαυρός το κείμενο, αλλά μην το κλειδώνεις σε σεντούκι, άσε να το κλέβουν και να το κλέβουμε!

    Χαίρετε! Πάει. Θα χάσω τον ειρμό μου από τη ζήλεια μου, το νιώθω. Λίγο η πάλη με τον Αργειφόντη και το κείμενο, λίγο η σεινάμενη και κινάμενη επισκέπτρια (ααααχ, Μαρία Γ. , πόσα μυστικά μας κρύβεις απ' τα μικράτα σου!), λίγο οι φωτογραφίες, λίγο το σκηνικό εις το βουνό ψηλά εκεί, ε, δε θέλω και πολύ να ξελογιαστώ.

    Κι αυτό το "σεισοπυγίς", τι έμπνευσις!

    Φιρικάκι, είσαι η ζωντανή διάψευση όσων ισχυρίζονται το τετριμμένο "ωραία είναι στην επαρχία, αλλά το χειμώνα κόβεις φλέβες". Αμ δε! Η ζωή είναι αλλού, που έλεγε και ο Κούντερα, η ζωή είναι παντού, φωνάζουν σύσσωμες οι σουσουράδες, οι κομπογιάννοι κι όλα τα πουλιά του δάσους, που λέει και το φιρίκι.

    Λοιπόν, συμπέρασμα: να αφήνουμε λίγα ψιχουλάκια "στο τσιμέντο, στα πλακάκια". Όλο και κάποια ψυχούλα θα τα παραλάβει.

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι "κόβουν φλέβες", άλλοι συνομιλούν με τα πουλιά!!! Είναι το κατά που επιλέγει κανείς να διοχετεύει την τρέλα του!!! Εμένα θα με δυσκόλευε η μεγαλούπολη, γιατί με ψιλοκαταθλιβει να συνομιλώ με ντουβάρια! Ευτυχώς, το συνειδητοποίησα νωρίς αυτό και την έκανα! Επιπλέον, Διονύση μου, έχω την εντύπωση, ότι στην επαρχία μπορείς ακόμη, έστω κάποιες στιγμές, να βιώσεις την ασυγκρίτως πολύτιμη αίσθηση της ελευθερίας... χωρίς την οποία πνίγομαι κυριολεκτικώς και μεταφορικως!

      Ε, τί νομίζεις, θα άφηνα τη σουσουραδα μόνο εμένα να ξελογιασει;; Όχι φυσικά! Να ξελογιασει κι εσάς!! Όσο για την πάλη με τον Αργειφοντη, φοβάμαι πως τέλος δε θα λάβει ποτέ...

      Πάντα ψιχουλακια ν'αφηνουμε... άρτου κι αγάπης... κι όσοι πιστοί προσέλθουν!

      Την καλημέρα μου απ'το βουνό!

      Υ.Γ. Θεωρώ, πάντως, κύριε Λι, ότι μάλλον έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από μια απόδραση στο βουνό του Χείρωνα -ή, έστω, σε κάποιο έτερο μυθικό βουνό- παρά από αφυγραντηρα! Αποτελεί κι ένα τεσταρισμα για τα επίπεδα υγρασίας οστών, ψυχής (εκ του ψυχω, πνεω, δροσίζω, ζωογονω -"αεραν την ψυχήν"..- κι ουχί εκ του ξηραινω, ξεραθηκε..) και βλεφάρων! 😉

      Διαγραφή
  9. Πόσο χαίρομαι που άρχισες και πάλι να μου γράφεις όλα τούτα... και ας μην ξέρω την τύφλα μου, χαίρομαι ξεκίνησες πάλι τα κουνήματα σου σουσουράδα μου, αχ τι πλούτος είναι τούτος, να σαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως ο κοκκινολαιμης μου (προηγούμενο) ήταν χωρίς "τούτα"! Η σουσουραδα, ως γυνή, ήθελε και την ανάλυσή της! Κι εγώ χαίρομαι, αλλά να συνεχισω σε τέτοιο ρυθμό (πέντε εγγραφές και δεν έχει κλείσει μήνας!!) δεν το βλέπω να 'χω χρόνο! Βέβαια έχει να κάνει και με το πόσο με "προκαλεί" το σκηνικό και εντός (η εδω γειτονιά) και εκτός (η πλάση γυρω μου)..

      Είναι όντως πλούτος...της γλώσσας μας, της φύσης μας, κλπ, κλπ. Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Λυπᾶμαι ἀλλὰ θὰ σᾶς χαλάσω τὴν “σοῦπαν”. Τὸ εἰκονιζόμενον πτηνὸν ὀνομάζεται καλόγερος καὶ ἔχει τόσην σχέσην μὲ τὴν κιτρινοσουσουράδαν ὅσην ὁ φάντης μὲ τὸ ρετσινόλαδον.... Ὀλίγον ψάξιμον πρὸ τῆς δημοσιεύσεως ἑνὸς ἄρθρου ἤ σχολίου δὲν βλάπτει, ἀντιθέτως προφυλάσσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση-διόρθωση. Εμένα ως κιτρινοσουσουραδα μου την συστησαν στο χωριό κι ήταν προφανως αφέλειά μου που δεν το πιστοποιησα με κάποιο τρόπο. Από τη μεριά μου, όμως, πραγματικά κι εγώ λυπάμαι για το πικροχολον της ψυχής σας. Μια καλοπροαίρετη επισήμανση και διόρθωση δε βλάπτει, αντιθέτως είναι ευπρόσδεκτη καθώς άνθρωποι είμαστε και μπορεί ενίοτε να σφαλουμε. Τώρα, αν σας δίνω την εντύπωση ότι ούτε "ολιγον ψαξιμον" δεν κάνω προ της δημοσιεύσεως των άρθρων μου, απορώ, αλλά δικαίωμά σας ως άποψη. Πάντως, μη λυπάστε, καμιά "σούπα" δε μου χαλάσετε. Χαίρομαι που έμαθα για τον καλόγερο που, στα δικά μου απλοϊκά μάτια, μοιάζει με την κίτρινη σουσουραδα. Κι επίσης χαίρομαι που η ψυχή μου δεν έχει αναγκη από ρετσινόλαδο για να ανασάνει...

      Διαγραφή