Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Αντίο...

- Έι, χαζοπούλι του Πηλίου, έλα να σου φτιάξω καφεδάκι!

Η πρώτη ανάμνηση, τούτη η φωνή από την ταράτσα. Κι ύστερα το φλιτζάνι με τον ελληνικό και δίπλα η ρακή η "ψημένη"... 


Δεν τα πάω καλά με τις αναμνήσεις κι έτσι δυσκολεύομαι και στα τηλέφωνα... Κι έτσι κατέληξα να μάθω με τόση καθυστέρηση ότι τούτη η φωνή "συχωρέθηκε"... Ένα επιπρόσθετο "πνίξιμο" για την αμέλειά μου... που δεν συγχωρείται... Και δίπλα ένα σφηνάκι με την ψημένη ρακή. Το καταχωνιασμένο μπουκάλι είχε σημειωμένο πάνω "2008" και το όνομά της. 

Μια άλλη ζωή. Κύκλοι που κλείνω ερμητικά και τους θάβω βαθιά στο μπαουλοντίβανο. Σαν να θέλω να ξεφύγω από τις μνήμες τους, ίσως κι από εμένα. Γιατί τόσο πολύ;

Εκείνη η θέα από το μπαλκονάκι. Ν'αγναντεύεις το γαλάζιο και τις βάρκες που φιλοξενεί. Η λιτή και μεγαλειώδης κακαβιά με το ξύδι κι οι τόσες κουβέντες που ανταλλάσσαμε...  Σαν να μην είχα ανάγκη από ύπνο σ'εκείνο το νησί. Λες κι ο αγέρας πού'κανε τα σύννεφα να τρέχουνε, εξαφάνιζε και κάθε διάθεση για νωχέλεια.

Πόσους θά βρεις σε τούτη τη ζωή να νοιαστούν; Και πραγματικά να χαρούν με την παρουσία σου; Κι εγώ πάλι καθυστέρησα...

Είναι κάποιοι άνθρωποι ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι που συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις και αφήνουν στην ψυχή σου το στίγμα τους. Κι ας μη σας δένουν τα χρόνια συναναστροφής. Άνθρωποι που αποδέχεσαι μοναχά την ομορφιά τους, την ομορφιά της ψυχής.

Ένα πιάτο δίπλες με μέλι στο κομοδίνο για καλωσόρισμα στις δυόμιση τα ξημερώματα που δένει το καράβι. Η πόρτα του δωματίου με το κλειδί πάνω να με περιμένει να την ανοίξω μες στην νύχτα. Ποιά Ελλάδα γνώρισα και ποιά μου ετοιμάζουν; Ίσως για τούτο και το μπαουλοντίβανο. Ίσως και για άλλα πολλά που πονάνε. 

 Σήμερα, όμως, αναγκάστηκα και το άνοιξα για να ρίξω μια κλεφτή ματιά! Έκλεψα λίγες λέξεις -δεκαεπτά χρόνια πριν γραμμένες- γεμάτες αρμύρα και φως και βιάστηκα να το ξανακλείσω:

"Κατέβηκε η θεία Καλλιόπη επίσημα ντυμένη για τη βόλτα στα Κατάπολα («Ε, πάμε στην Πρωτεύουσα, πώς θα έρθω, σαν το γύφτο με τη ρόμπα;» μου είπε όταν την πείραξα) φορώντας το υπέροχο άσπρο κεντητό μαντήλι στο κεφάλι και χωρίς το μπαστούνι της που την είχε νευριάσει! Πρώτα περάσαμε να πληρώσει τη δόση του ηλιακού, ύστερα σταματήσαμε έξω από το κοσμηματοπωλείο που εκτελεί χρέη ταχυδρομείου και, τέλος, στο μπακάλικο του Λ. για να φορτώσουμε τα ψώνια. Από εκεί, επισκεφτήκαμε μια φιλενάδα της που κατοικεί σε ένα διπλανό γουστόζικο σπιτάκι με ένα κουκλίστικο κουζινάκι με γαλάζιο ταβάνι και ξυλοδεσιά κι ατελείωτες ανοιχτές πιατοθήκες στερεωμένες στον άσπρο τοίχο χιλιοφορτωμένες με κατσαρόλες, τεντζερέδες, πιάτα και γλυκά."

"Ανεβήκαμε στην κυρά Καλλιόπη που μας ετοίμασε αμοργιανό πρωινό˙ βρεγμένο παξιμάδι με λαδορίγανη, ντοματούλα και ντόπιο σκληρό τυρί… Μας μίλησε για τις αλυκές, πέρα από τις Πλάκες, που πήγαιναν και μάζευαν αλάτι, τον αφρίτη, τόσο αφράτο που θρυμματιζόταν στα δάχτυλα… Μέσα στις γούβες των βράχων, όταν η θάλασσα λάδωνε, κυρίως τον Ιούνιο, πήγαιναν, κι ακόμη μερικοί πάνε, με τα καϊκάκια και σεργιάνιζαν στις Αλυκές για να το μαζέψουν με το κουταλάκι της σούπας. Κι αν τύχαινε καμιά γούβα με πολύ, που το μάζευαν με τη χούφτα, κάναν χαρά μεγάλη… Μια φορά είχε πάει με τον πατέρα της, με τα μουλάρια. Κι είχε κάτι βράχια μυτερά και κοφτερά που σου τρυπούσαν το πέλμα. Κι όταν το κουβαλούσαν να το φορτώσουν , ήταν βαρύ, δεν άντεξε… Κι έκανε ο πατέρας δυο αγώγια…."

 


Σα να ταξιδεύω σ'άλλες ζωές, αιώνες πίσω... Πόσο άλλαξα τούτα τα χρόνια. Όχι η ουσία μου, όχι η ψυχή μου. Μοναχά τα μάτια της από τα τόσα δάκρυα. Πόσο, όμως, άλλαξε η ίδια η ζωή. Τούτο πονάει πιότερο απ'τα δάκρυα...


Ψυχοσάββατο ξημερώνει αύριο. Ας είναι αναπαυμένη η ψυχούλα σου. Έκανες τούτο τον κόσμο πιο όμορφο... Και συγχώρεσέ με, αν θες, που ήμουν μακριά....


6 σχόλια:

  1. Οι αναρτήσεις σου, Όλγα, είναι πάντα γεμάτες συναισθήματα. Με νοσταλγία, μνήμες και σκέψεις. Φυσικά σε αυτόν το μικρό θησαυρό έρχονται και οι εικόνες σου, μοναδικά προσεγμένες και τυλιγμένες στην ομορφιά της φύσης.
    Ας είσαι καλά. Την καλησπέρα μου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να πιστεύω πως η ψυχούλα της αναπαύεται μες το γαλάζιο του νησιού της και σήμερα ευφραίνεται που τη θυμάσαι ακόμα με τόση αγάπη και τη μελετάς με τόση τρυφερότητα.
    Πράγματι Όλγα μου, είναι κάποιοι άνθρωποι που συναντάμε απρόσμενα και μας μένουν αξέχαστοι με την τόση απλότητά τους.
    Να είσαι καλά και να μνημονεύεις τις όμορφες ψυχές που είχες κάποτε την τύχη να γνωρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι κάποιοι άνθρωποι…….Πόσα πολύτιμα κουβαλούν μέσα τους και με τι ευκολία τα μεταγγίζουν στους δίπλα τους. Όμορφες ψυχές που εκπέμπουν την ομορφιά προς τα έξω, που χαράζουν διαδρομές, που μπορούν να αγγίξουν την ψυχή σου με μια ιστορία μέχρι το ξημέρωμα. Είναι κάποιοι άνθρωποι που σε σημαδεύουν για όλη σου τη ζωή. Κι αν τύχει και ξεθωριάσουν κάποτε οι μνήμες, είναι και κείνο το τετράδιο με τις προσωπικές καταγραφές, αποστάγματα σοφίας μαζεμένα σταγόνα-σταγόνα, που σε ταξιδεύει σε ανοιχτά πελάγη με απλότητα και τρυφερότητα και ένα γλυκόπικρο αίσθημα απουσίας.
    Όλγα μου να είσαι καλά να θυμάσαι πάντα.
    Αναπαυμένες να είναι οι ψυχούλες τους!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχει σημασία πιστεύω που ήσουν μακριά. Τα αισθήματα και οι σκέψεις ζεσταίνουν τους ανθρώπους μας και αυτά μένουν κοντά τους. Αναπαυμένη ας είναι η ψυχή της και όσα σου άφησε ως παρακαταθήκη. Πολύτιμες αναμνήσεις και αισθήματα.
    Να σαι καλά
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το αντίο και εγώ μόνο σε τέτοιες στιγμές αποχωρισμού το λέω.
    Είπα στη θεία μου που πήγε στον μνήμα της, να ανάψει και από μένα ένα κεράκι...
    αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοιτα να δεις Ολγα μου τωρα μια συμπτωση που αποχαιρετισα και εγω αυτες τις μερες αγαπημενο μου προσωπο,γεματο χαρα και αγαπη για τους γυρω του... μονο που η περιπτωση η δικη μου ηταν να μενουμε κοντα, ομως αυτο δεν εχει σημασια νομιζω, οτι σημασια εχει τι σου αφηνει πισω αυτη η απωλεια...και οπως οι δικες σου αναμνησεις ειναι τα ομορφα αγγιγματα που αφηνουν πίσω τους φευγοντας...
    Να εισαι καλα να την θυμασαι, η σκεψη εχει αυτην την ευκολια να μας ταξιδευει στις αναμνησεις μας και να μνημονευεομαι τις απωλειες μας!
    Να εισαι καλά Ολγα μου σε ευχαριστω για την επισκεψη καλο καλοκαιρι να έχεις...την αγαπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή