Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Στο ξωκλήσι του Σωτήρος..



Προχωρώντας στον κακοτράχαλο χωματόδρομο, η πλούσια βλάστηση σκιάζει την ανάσα σου, το άγριο πράσινο δροσίζει το ηλιοκαμμένο κορμί.. Ύστερα τα χωράφια με τις μηλιές ' οι κιτρινοπράσινοι καρποί να βαραίνουν γλυκά τα κλαδιά τους αρχίζοντας σιγά-σιγά, στο ένα τους μόλις μάγουλο, να παίρνουν ροδιές αποχρώσεις, σαν εκείνα τα χλωμά ντροπαλά παιδιά που τα συγκίνησε κάποια απόκρυφη, σιωπηλή μελωδία.. Κρυμμένο κάτω απο καστανιές και πυκνά, αναμαλλιασμένα δέντρα, ταπεινό και απόμερο, φωλιάζει το μικρό ξωκλήσι του Σωτήρος.. Ντουβάρια πέτρινα, παλιακά και καιροφαγωμένα, προφυλαγμένα από τη ντόπια γκρίζα σχιστόπλακα, φιλοξενούν τούτο τον πανέμορφο φτωχικό ναό.



Μαζεύτηκε κόσμος πολύς απόψε για την αρτοκλασία. Τα αναμμένα κεριά σμίξανε ασφυκτικά στα μικρά στρογγυλεμένα μανουάλια, οι ψαλμωδίες κι οι προσευχές ζέσταναν την υγρή πέτρα της εκκλησιάς, ο περίβολος πλημμύρισε ανθρώπινες ανάσες.. Αύριο είναι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και το ξεχασμένο ξωκλήσι καθαρίστηκε και ντύθηκε στα γιορτινά του, απλά και λιτά, όπως αρμόζει στη αυθεντική του ομορφιά...




Γράφει ο Γ.Α.Μέγας ("Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας"): "Η πίστη ότι τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου ανοίγουν οι ουρανοί, κάνει πολλούς να αγρυπνούν, για να δουν το άγιο φως. Τό'χουν σε καλό. Συνηθίζουν εξάλλου στις 6 Αυγούστου να φέρνουν στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια για ευχολόγηση και να τα μοιράζουν στους εκκλησιαζόμενους. Την ημέρα αυτή προσφέρονται στο ναό του Σωτήρος και τα πρώτα ελαιόλαδα."

Υ.Γ.  Βλέπε και νεότερη ανάρτησηΤα σταφύλια της Αγια-Σωτήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου