Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

ένα ακόμη ξεχασμένο έθιμο..

Του Μεγάλου Κανόνος σήμερα..

Έτσι λέγεται η Τετάρτη της πέμπτης βδομάδας της Σαρακοστής, καθώς ψάλλεται στην εκκλησία ο Μεγάλος Κανών, έργο του υμνογράφου Αγίου Ανδρέα της Κρήτης, που αποτελείται από 250 τροπάρια και εστιάζει στην ιδέα της "μετάνοιας".

Ο λαογράφος, Γ.Α.Μέγας, έχει καταγράψει για τη μέρα τούτη πως οι γυναίκες συνήθιζαν να ζυμώνουν λειψόπιτες και κουλούρια για τα παιδιά και τους φτωχούς. Για τη Σκύρο, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Στη Σκύρο την ημέρα αυτή βάζουν φτάζυμο και ζυμώνουν λειψόπιτες, κουλουράκια και σφραγίδες (ψωμάκια με σφραγίδα, όπως τα πρόσφορα). Τις λειψόπιτες τις τυλίγουν στης δρακοντιάς τα φύλλα (που μοιράζουν στη ληνυχτιά στα σπίτια οι φουρνάρισσες) για να μη καίγονται και να μυρίζουν, και τις τρώνε με μέλι. Τα κουλουράκια τα κάνουν αρμαθιές και τα κρεμούν από το λαιμό των παιδιών για το καλό. Τις σφραγίδες, τρεις, πέντε, επτά, πάντα μονό αριθμό, βάζουν ένα κομμάτι πίτα, μέλι από πάνω, και τις μοιράζουν στους φτωχούς για την ψυχή των απεθαμένων τους." (Γ.Α.Μέγας, "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου