"χαμαλί ή χαϊμαλί (το), το γνωστό φυλαχτό, που στο Πήλιο γίνεται και .. γλυκό του ταψιού, με γέμιση ίδια μ'εκείνη του μπακλαβά. Στο ίδιο οι νοικοκυρές δίνουν σχήμα τριγωνικό, όπως συνήθως είναι και το χαϊμαλί που κρεμούν στο στήθος για φυλαχτό." καταγράφει ο Κώστας Λιάπης στο έργο του "Το γλωσσικό ιδίωμα του Πηλίου".
"Χαμαλιά" λοιπόν, εκτός από τα γνωστά τριγωνικά χαϊμαλιά με τις χάντρες που κρεμούνε στα άλογα για να μην τα πιάνει το κακό το μάτι, εκτός από τα λιλιπούτεια πάνινα τριγωνικά φυλακτά που καρφίτσωναν με την παραμάνα στα νεογέννητα παιδιά για νά'ναι καλορίζικα, καλότυχα και να μην τα πιάνει η βασκανία, είναι και κάποια χριστουγεννιάτικα γλυκά που συνηθίζουνε στο Πήλιο κι ονομάζονται έτσι για το χαρακτηριστικό τριγωνικό τους σχήμα που, αν μη τι άλλο, πρέπει να φέρνει καλοτυχία τούτες τις γιορτινές μέρες. Τα "χαμαλιά", παλαιότερα, εκτός από τις παραμονές των Χριστουγέννων, τα ετοίμαζαν και τα κερνούσαν και για τα βαφτίσια των παιδιών.
Ας παραθέσω, λοιπόν, την τοπική συνταγή, σύμφωνα με την εκδοχή της φίλης μου της Μαρίας:
Για 1 κιλό φύλλο του μπακλαβά:
υλικά γέμισης:
1/2 κιλό καρύδι τριμμένο
1 ποτήρι του κρασιού στραγάλι τριμμένο
2 ποτήρια του νερού τριμμένο παξιμάδι
1 βανίλια
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Τα παραπάνω υλικά τα ανακατεύουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε σιρόπι (που έχουμε φτιάξει με νερό και ζάχαρη σε αναλογία 1:1), όσο χρειάζεται ώστε να μπορεί το μείγμα να ζυμωθεί. Έτσι πλάθουμε μικρά "κεφτεδάκια".
Ύστερα κόβουμε κάθε φύλλο σε τέσσερις μακρόστενες ροδέλες. Αφού τις βουτυρώσουμε (ή λαδώσουμε, ώστε να είναι νηστίσιμα), σε κάθε ροδέλα τοποθετούμε μια "μπαλίτσα" από το μείγμα μας και το διπλώνουμε τριγωνικά ξανά και ξανά.
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει βουτάμε το χαμαλί ίσα που να ροδίσει κι από τις δυο πλευρές. Κατόπιν το αφήνουμε να στραγγίσει, το ραντίζουμε με ανθόνερο, το βουτάμε στο σιρόπι και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και βανίλια.
Όσο για τις "φλογέρες", έτερο γλυκό των ημερών, φτιάχνονται με τα αντίστοιχα υλικά, με τη μόνη διαφορά ότι το φύλλο το τυλίγουμε κυλινδρικά (όπως φανερώνει και το όνομα του γλυκού), αντί για τηγάνι χρησιμοποιούμε ταψί και το φούρνο και, τέλος, πασπαλίζουμε με τρίμμα καρυδιού κι όχι με ζάχαρη άχνη.
Άντε, να γλυκαθούμε και λίγο!! Καλές γιορτές!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου